convocatòria pels espais públics accessibles [21 Gener]

Ens posem en contacte amb la vostra associació des de Divergents, col·lectiu per al suport de les persones amb diversitat funcional, per fer-vos partíceps d’un tema que ens implica i ens preocupa i pensem que a vosaltres també vos pot interessar.

Segons el Reial Decret 505/2007 de 20 de abril, pel qual s’aproven les condicions bàsiques d’accessibilitat i utilització dels espais públics urbanitzats i edificacions, a data 1 de Gener de 2019 els espais públics haurien d’haver sigut sotmesos a les reformes necessàries per tal de no tindre barreres arquitectòniques i que els espais foren accessibles per a totes les persones, el que es coneix com accessibilitat universal. Aquest concepte no implica únicament a les persones usuàries de cadires de rodes (que, en un moment determinat de la nostra vida podem ser qualsevol ciutadà o ciutadana), sinó a ancianes i ancians que es desplacen en caminadors i per als quals és dificultós pujar o baixar escales, a persones que porten un bebè en un carret, a gent que va en el seu carro de la compra... En definitiva, que ens afecta a totes i tots ara o en el futur.

Des de la publicació de la llei, en 2007, han passat 12 anys. Malauradament, l’ajuntament de Xàtiva encara té espais públics amb barreres arquitectòniques que impedeixen o dificulten el seu ús per part de tots els ciutadans. Això és discriminatori i atenta contra un dret fonamental: la llibertat i igualtat dels ciutadans a accedir als espais públics.

El Reial Decret Legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s’aprova el text refundit de la llei general de drets de les persones amb discapacitat i la seua inclusió social, així mateix, determina unes sancions des de 30000€ fins a 90000€ per als municipis en que l’accés als edificis públics no estiga garantit per a tots els ciutadans.

Anys abans de la data límit des de Divergents ens vam posar en contacte amb l’ajuntament i els vam expressar la necessitat de fer accessibles els espais públics de Xàtiva. No només això, sinó que vam presentar als pressupostos participatius la nostra proposta per a que s’adaptaren alguns dels espais públics de la nostra ciutat més utilitzats. Pensem que, ara que ja ha vençut el termini que marcava el Real Decret, és el moment de recordar a l’ajuntament que cal complir-lo i que ha de fer efectives les reformes que calguen en els espais públics de Xàtiva. I creguem que la forma de fer-ho és juntant-nos tots els col·lectius i persones preocupades per aquest assumpte per tal de recordar a l'ajuntament la seua obligació de fer un pla progressiu d'eliminació de barreres arquitectòniques; estem convençudes que quantes més persones i col·lectius s'adhereixen a aquesta reclamació més posibilitat de ser escoltades tenim.


Per parlar d’aquest assumpte, vos convoquem a una reunió el pròxim dilluns 21 de Gener a les 18:30 a l’ateneu popular de Xàtiva (plaça Sant Jaume, 11).

Si conegueu altres persones o col·lectius que puguen estar interessats en assistir a la reunió, per favor, feu-los extensiva la nostra convocatòria.

Una salutació cordial,

Divergents

Etiquetas: