D'Altsasu a Ontinyent: la repressió de l'estat als moviments socials

El divendres 08 de setembre a les 20h tindrà lloc a l’Ateneu Popular de Xàtiva (plaça de Sant Jaume, 11) la xerrada que porta per títol: “D’Altsasu a Ontinyent: la repressió de l’Estat als moviments socials”. En la xerrada intervindrà un familiar d’una de les persones empresonades a Altsasu i una persona membre de la Plataforma Contra l’Alta Tensió de la Vall d’Albaida. La xerrada està organitzada per l’Ateneu Popular de Xàtiva i per Ítaca, organització internacionalista.

El conegut com a “cas d’Altsasu” fa relació als fets ocorreguts en aquesta localitat de Navarra, en els quals, arran d’una baralla a un bar, huit persones s’enfronten a una petició fiscal de 375 anys de presó per suposadament agredir a dos agents de la Guàrdia Civil que estaven fora de servei. Testimonis presencials han subratllat que la versió dels fets dels agents no corresponen amb el que va passar realment. No obstant això, la Fiscalia etiqueta els fets com “amenaça terrorista” i demana elevades penes de presó. Segons dades aportades pel Ministre de l’Interior, l’any 2016 van haver-hi en 9.571 casos “d’atemptat contra l’autoritat” i només en un cas s’ha aplicat la qualificació de “terrorisme”: el cas d’Altsasu. Açò guarda relació amb l’activisme social i polític de les persones implicades, que han vist agreujada la seua situació judicial en el que sembla una estratègia dels aparells de l’Estat per desincentivar la participació d’una part de la societat.

Aquesta injustícia d’Altsasu està relacionada amb el que ha ocorregut a les comarques centrals. Després d’un gran incendi intencionat que va arrasar bona part de les serres de la Vall d’Albaida, que coincidia amb el trajecte d’una recentment aprovada línia d’alta tensió, una part del veïnat de les zones més afectades van encetar mobilitzacions per plantar cara a l’empresa Iberdrola. També van bregar amb Conselleria, encarregada d’aplanar el camí per a les màquines de l’empresa. Quatre persones escollides a l’atzar d’entre els centenars que aquells dies van acudir a les moltíssimes activitats contra aquest atropellament ambiental van ser acusades. La Fiscalia, com a acusació única en representació de l’Estat, va desplegar tota la seua maquinària judicial per tractar de recaptar més de 17.000€ i inclús a defendre la idea que haurien d’anar a parar a presó.

La finalitat d’aquesta xerrada és donar a conèixer aquests casos per tal de reflexionar sobre els límits que les institucions de l’Estat imposen a la llibertat de la ciutadania. Les persones encausades a Altsasu i a la Vall d’Albaida estan rebent un major càstig per part de la fiscalia a causa dels valors que representen. Aquesta repressió que s’amaga sobre un ús parcial de la justícia no és una qüestió casual, ni tampoc un problema que afecte sols a les persones imputades injustament: és una amenaça contra tota la societat, doncs afecta la capacitat d’exercir el dret a la crítica i a expressar lliurement idees i propostes alternatives a les dominants.

Etiquetas: